Ortognatik Cerrahi (Çene Ameliyatları)
Yemek yeme, nefes alma, konuşma, tat alma, solunum, mimik, hissetme gibi birçok fonksiyonun gerçekleştirildiği çene bölgesi, vücudun en önemli bölümüdür. Anatomik açıdan çene yüzün üçte ikisini kapatan bölgedir, doğumsal ya da gelişimsel olarak yaşanan sorunlar ya da bozukluklar ortognatik cerrahi (çene ameliyatları)operasyon ile düzeltilir.
Gelişimini tamamlayan 17 ve 18 yaşın üzerindeki tüm hastalar için uygulanan yöntem alt ya da üst çenedeki deformasyon ya da gelişimsel sorunlar için uygulanır. Yaşanan deformasyon genellikle alt ya da üst çenede aşırı büyüme ya da az gelişme şeklinde kendini gösterir.
Kemik yapısı uygun olan her yaş grubundaki insanda cerrahi yöntem uygulanır. Cerrahi teknikler kullanılarak üç farklı ameliyat gerçekleştirilir;
Ameliyatların her biri genel anestezi altında gerçekleşir ve yaklaşık olarak 1 ila 2 saat içerisinde tamamlanır. Üç farklı ameliyat ayrı ayrı uygulandığı gibi bir arada da gerçekleştirilebilir.
Operasyonda hastanın bir ya da iki gün hastanede kalması yeterlidir, iyileşme süreci ortalama 1 ila 3 hafta arasında değişir. Ortodontik diş tedavisinin belirli bir seviyeye gelmesinin ardından özel bir baş grafisi ile ölçümler gerçekleştirilir.
Dişten alınan kalıplar ile birlikte ısırma plakları laboratuvarlarda hazırlanır. Isırma plakları operasyon gerçekleştirilirken alt ve üst çenenin doğru konumlanması ve sabitlenmesini sağlar.
Ortognatik cerrahi (çene ameliyatları)ağız içinde üst dudak ile üst çene kemiği arasında açılan kesi ile gerçekleştirilir. Üst çenede yaşanan deformasyon bozukluklarında üst çene kemiği burun tabanından ya da diş köklerinin üzerinden kesilerek dişli kemik bölümü serbest hale getirilir.
Bu süreç içerisinde üst çene kemiği yumuşak damak tarafından tutturulur ve ardından damarlar tarafından beslenir. Hazırlanan ısırma plağı yerleştirilerek ideal yerine getirilen üst çene kemik segmenti üç boyutlu olarak hareketlendirilir.
Üst çenenin kalan kısmı yeni pozisyonunda vidalar ve plaklar yardımı ile tespit edilir. Gerekli görüldüğünde ileriye ya da geriye alınan üst çene kemiğine sarkıtma, gömme ve rotasyon gibi tüm işlemler yapılır. Ardından açılan kesi kendiliğinden eriyen iplik ile dikilir.
Ameliyat aşamasında burunda herhangi bir problem ile karşılaşıldığında düzeltme imkanı bulunur. Burun ucunda yaşanan düşüklük sorunu giderilerek yumuşak doku askılanır.
Alt çene ameliyatında ise ağız içerisinde her iki tarafta diş arkasında çene kemiği üzerinde yapılan 3 ya da 4 santimlik kesiyle operasyon işlemi uygulanır. Alt çene kemiğinin içinden alt dudak ve dişlere duyu veren sinir geçer, kemik ikiye ayrılarak sinir ameliyat süresi içerisinde titizlikle korunur.
Ameliyat süresi içerisinde iç yapraklarda kalan sinirin zarar görüp görmediği kontrol edilir. Zarar görmesi halinde mikrocerrahi teknik kullanılarak onarımı gerçekleştirilir.
Isırık yeri belirlendikten sonra daha öncesinde hazırlanan ısırma plağı ideal yerine yerleştirilir. Daha sonra birbirinden ayrılan iki kemik vida ile birleştirilerek bütünlüğü sağlanır.
Vidalar boyun kısmının her iki yanından açılan 3-4 mm boyutlarındaki küçük deliklerden yerleştirilir. Çene ucu ameliyatında ise alt çenede kemik ile dudak arasında kesi açılarak operasyon gerçekleştirilir. Bozukluğun yapısına göre diş kökleri korunacak şekilde alt çene ucu kesilir.
Kaslardan gelen damarlar ile beslenen ve hareketli hale getirilen çene ucu kemiği ihtiyaca göre ileri ya da geri alınır. Operasyon aşamasında sarkıtma, gömme ve rotasyon yapıldığı gibi kemik yeniden plak ve vidalar ile tespit edilir.
Ağız içerisinde açılan kesi kendiliğinden eriyen ipler ile dikilir ve böylelikle operasyonun herhangi bir iz kalmadan sonuçlanması gerçekleşir. Ortognatik cerrahi (çene ameliyatları) sonrası hastaya ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Yüzün şişmesini engellemek için serumlar ile destek tedavisi gerçekleştirilir.
Operasyon sonrası hastanın yoğun bakımda kalmasını gerektiren bir durum yaşanmaz. Hasta beslenmeye aynı gün sulu gıdalar ile başlar, operasyondan 2 ila 4 gün sonra alt ve üst dişler birbirine lastikler kullanılarak bir araya getirilir. Ağız 1 ya da 3 hafta arasında kapalı tutulur ve böylelikle kemiğin iyileşmesi çok daha güvenli bir şekilde gerçekleşir.
Copyright © 2021 İnegöl Gamze Çağla URUÇ Ortodonti Kliniği ZoidSystem