Diş Sıkma ve Gıcırdatma Tedavisi
Diş sıkma ya da gıcırdatma sorunu olan bruksizm bir çeşit ağız hastalığıdır ve kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Diş gıcırdatması problemi yaşayan hastalar tüm gün boyunca dişlerini sıkar ya da uyku esnasında dişlerini gıcırdatır.
Hastalığın nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterir, belirtileri ve semptomları;
Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisiöncesinde belirtilerin takip edilmesi ve hekime başvurulması önemlidir. Hastalığa neyin neden olduğu henüz kesin olarak bilinmiyor. Ancak yaşanan psikolojik ve fiziksel nedenlerden dolayı diş gıcırdatma ya da diş sıkma sorunu ilişkilendiriliyor. Hastalık için en yaygın nedenlerden birisi uyku sorunudur.
Bunun yanı sıra horlama, uyku apnesi, uykuda konuşma gibi bozukluklarda hastalığa neden olmaktadır. Diş sıkması probleminin en önemli nedenleri içerisinde sinirlilik hali, anksiyete, hayal kırıklığı ve stres yer alır. Bunların içerisinde stres yapılan birçok araştırmaya göre çok daha önemli bir rol üstlenir.
Alt ve üst çene arasında yaşanan yapısal bozukluklar da hastalığın başlanmasına neden olur. Diş gıcırdatma hastalığının yaygın nedenleri içerisinde yer alan alt ya da üst çenede ısırma ve diş hizalama sorunları öncelikle tedavi edilir.
İnsanların yaşam tarzı da hastalığın en belirgin nedenler içerisindedir, alkol ve tütün kullanımı, fazla kafein alımı, madde alışkanlıkları diş sıkma ve gıcırdatma riskini arttıran etkenlerdir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygın olarak görülen bruksizm hastalığında yaşın herhangi bir etkisi söz konusu değildir.
Yapılan araştırmalar hastalık nedenleri içerisinde parkinson ve huntington hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıklar ile ilişkilendirilmektedir. İnsanlar uyanıkken farkına varmadan bilinçsiz bir şekilde dişlerini sıkabilir, uyku esnasında ise dişlerini sıkma ile birlikte gıcırdatma problemi de yaşanır.
Bu yüzden bruksizminuyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olduğu kabul edilmektedir. Hastalığı yaşayan insanlarda horlama, uyku apnesi gibi farklı bozukluklarında yaşanma olasılığının yüksek olduğu yapılan incelemeler ve araştırmalar ile ortaya konmaktadır.
Hafif belirtiler için herhangi bir tedavi uygulamaya gerek yoktur ancak bazılarında çene bozukluğu, baş ağrısı ve hasarlı diş olmak üzere birçok soruna yol açacak kadar şiddetli yaşanmaktadır.
Kişi hastalığı farklı komplikasyonlar gelişene kadar anlamayabilir. Bu yüzden hastalığın belirti ve semptomlarına hakim olmak, düzenli diş bakımı ile ağız diş sağlığına dikkat edilmesi önemlidir. Hastalığın uyku esnasında uyarılma ile ilişkili ya da çiğneme aktivitesi sonucunda ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.
Genellikle küçük çocuklarda çok daha sık rastlanan diş gıcırtısı çoğu zaman yetişkinlik döneminde geçer. Ancak agresif, hiperaktif ve rekabetçi bir yapıya sahip olan insanlarda risk normal insanlara göre çok daha yüksektir.
Alınan antidepresan gibi ilaçların da yan etkisi olarak karşılaşılan diş gıcırtısının genetik olma ihtimali de bulunmaktadır. Hastalık uyurken gerçekleştiğinde uyku bruksizm uyanıkken yaşandığında ise uyanık bruksizm olarak adlandırılan iki farklı tipe ayrılır.
Hastalığın tanısında diş hekimlerinin yaptığı düzenli diş muayenesi oldukça etkilidir. Diş hekiminin bir belirti ile karşılaşması halinde hastanın tedaviye ihtiyacı belirlenir. Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisiihtiyacının belirlenmesinde genel diş sağlığı ile birlikte günlük rutinler, alınan ilaçlar, uyku alışkanlıkları gibi birçok konu incelenir.
Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi sürecinde hastada diş hasarını önlemek, çene ağrısının ya da rahatsızlığını gidermek için bazı terapi ve ilaçlar kullanılır. Bunun için ağız koruyucuları ve ateller dişleri sıkma ve gıcırdatma nedeni ile oluşan hasarı önlemek için tasarlanır.
Daha ağır yaşanan durumlarda dişlerde hassasiyet ve aşınma yaşanır bu durumda diş hekimi, çiğneme yüzeyini yeniden şekillendirir ya da hasarı onarır. Bunun için kronlar kullanarak diş düzeltmesi yapmak zorundadır.
İlaç kullanımı hastalığın tedavisinde etkili bir yöntem değildir, nedenlerini belirlemek için çok daha fazla araştırma yapılması gerekir. Diş gıcırdatması ya da diş sıkma sorununun altında yatan nedenler araştırılmalıdır.
Birçok doktor tarafından hastalara öncelikle kas gevşetici ilaçlar tavsiye edilir. Hastalık stres ya da psikolojik nedenlerden kaynaklandığın da yardımcı tedavide kullanılan antidepresan ve anti anksiyete ilaçlarıdır.
Copyright © 2021 İnegöl Gamze Çağla URUÇ Ortodonti Kliniği ZoidSystem